Fantasy

I denne artikkelen skal vi se på hva som faktisk definerer sjangeren vi kaller for «fantasy». På lik linje med science fiction så er dette en sjanger hvor vi forestiller oss en annen verden utenom den vi kjenner til fra realiteten. Vi skiller derimot fra science fiction her, fordi i denne sjangeren så fokuserer vi ikke nødvendigvis på noe vitenskapelig eller fremtidig.

Fantasy

I fantasy så fokuserer vi hovedsakelig på steder som kan minne om europeisk middelalder. Du har sikkert hørt om Ringenes Herre som ble skrevet av J.R.R Tolkien. Disse verkene som han kom med har på en måte skapt standarden for alle fremtidige verk som har kommet av sjangeren. Det kan kanskje argumenteres, men det kan uansett virke som om disse bøkene har inspirert mange andre verk.

I en fantasy verden opplever vi mange forskjellige intelligente raser, som for eksempel alver. Disse blir fremstilt på mange forskjellige måter, men oftest så er de veldig vise skapninger, som kan leve til å bli enda eldre enn for eksempel mennesker. Du har kanskje også sett skapninger som for eksempel orker og gnomer i denne sjangeren. Oftest så blir disse sett på som «de slemme» og disse historiene kan ofte ha et preg av en slags svart-hvitt tenkning. Det er kampen mellom godt og ondt. Det finnes derimot verk innenfor sjangeren som er mer sofistikerte enn dette.

Det er også i denne sjangeren inkludert mange andre interessante konsepter som magi og trollmenn. I Ringenes Herre er det for eksempel en spesiell trollmann som har en ganske stor rolle, han heter Gandalf og får magien sin fra sin egen ånd. Han er per definisjon ikke et menneske selv om han ligner på et. Magi og alle slags skapninger som drager og troll er også veldig vanlige i fantasy sjangeren.

Dersom du er interessert bør du lese noen av bøkene fra Tolkien. Han fant også opp skapningen vi kjenner som «hobbiter».